[...] low-carb, czyli diecie niskowęglowodanowej jest sporo na ten temat. A wracając do tematu to do smażenia najlepsze są te tłuszcze, które są najmniej reaktywne, czyli smalec, słonina, łój, olej kokosowy, etc. Wiecie, że w oleju kokosowym jest 90% tłuszczy nasyconych? Większość z nich to kwas laurynowy, który to m.in. wzmacnia układ [...]
[...] i ciut oregano:) wypas:))) next: ryż (nie gotowany) przysmazasz na patelni na początku bez oleju, pozniej po jakichs 5min smazenia dodajesz oleju(najlepiej kokosowy albo smalec...ew. rzepakowy) cebulke i tak pichcisz kolejne 5min na wolnym ogniu. Przykrywasz patelnie i smaząc na wolnym ogniu dodajesz ciut wody i papryke + pierś z kurczaka. Po [...]
Ja wcale nikogo na siłę nie namawiam do low-carb. Odnoszę się tylko do elementów, które są po prostu nieprawdziwe. Co do smalcu to ja nic takiego nie twierdzę. Smalec jest zdrowy, ale zdrowa jest też oliwa z oliwek, czy olej kokosowy.
Do smażenia najlepsze są olej kokosowy, palmowy i smalec, bo są nasycone i nie mogą zmieniać się pod wpływem temperatury w różne świństwa. Dodatkowo umożliwiają smażenie w wysokich temperaturach, więc potrawy mniej nasiąkają tłuszczem. Do krótkotrwałego smażenia można używać oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ale tylko w niewysokich [...]
audofil nie pisz glupot Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2007-04-27 10:37:01
co to za dieta, stary? więcej tłuszczy, więcej NASYCONYCH gdzie tłuste mięso? gdzie masło, smalec, czy olej kokosowy? w ogóle ten cały jadłospis strasznie skromny....
gotuj//paruj/piecz/griluj na koncu smaz! Jezlei smazysz to-tluszce stale maslo/smalec lub dobrej jakosci olej rzepakowy z 1-wszego tloczenia, lub olej kokosowy. Przypraw posprostu dobrze kuraka, ulubionymi przyprawami a nawet gotowany jest naprawde smaczny
Wszyskto j/w. Ale genralny podzial i dopuszczalne produkty to smazenia to glownie: tluszce stale gł smalec lub maslo(ale tylko w przypadku krotkotrwalego smazenia jak jajecznica czy ryba) oraz dobry olej rzepakowy z 1-wszego tloczenia, lub olej kokosowy. A unikac jak ognia wielonienasyconych jak olej z pestek winogron..
[...] o wysokim IG. czytac czytac i jeszcze raz czytrac a nie kopiowac bez sensu... warzywa, białko z rozgałezionymi aminokwasami, ww z ryzu kasz makaronu chleba razowego, zdrowe tłuszcze oliwa z oliwek, orzechym naziona, olej rzepakowy tłoczony na zimno, smalec, olej kokosowy, olej lniany(niewiele) ale na prawd...poczytaj bo szkoda czasu i zdrowia...
kelner-zalezne od diety, uloz diete i rozklad BTW, bedziesz wiedzial jakie masz zapotrezbowanie na tluszce . B-REAl dzieki forte chcialem sie raczej upewnic niz wprowadzac jakies duze zmiany. Rodzynki pewnie pare dodam ale i tak mam juz sporo ww wiec nie chce przesadzac.MOZESZ DODAC RANO JAKIS OWOC, W SNIADANIU POWINNA SIE ZJADOWAC JAKAS ILSOC [...]
[...] (ryze kasze platki owsiane ziemniaki chleb razowy) tłuszcze, no i tutaj jest zreguły najwiecej prblemów. wiec musisz poczytac ale jest to oliwa z oliwek olej zepakowy lniany smalec tran(wszystko na zimno tłoczone-oprocz smalcu:) jedno ma byc do smazenia inne do picia na zimno. te stałe takie jak olej kokosowy czy smalec uzywaj do smazenia(olej [...]
na oliwie też można, ale umiarkowanie najlepsze do smażenia są oczywiście tłuszcze najbardziej stabilne, czyli tam gdzie jest najwięcej nasyconych - olej kokosowy, masło (najlepiej do smażenia wziąć ghee, czyli masło sklarowane), smalec (najlepiej barani lub gęsi) można też roztopić łój wołowy i na tym smażyć
[...] występuje w zwierzęcych. Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim: -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu [...]
Bardzo fajny art. Dzis jzu nie mam glowy do myslenia hehe, jutro cos dodam wiecje od siebie, gł to jako tluszce do smazenia sklasyfikowalbym to tak: SMalec (do wszystkiego krotko i dlugotrwale) Olej kokosowy Olej rzepakowy z pierwszego tloczenia Oraz: Olej typu Pam(beztluszczowy spray o ktorym warto pomyslec) Kategoryczny aut tluszcy [...]
[...] mogę abona nie ma "Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim: -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), wiele ludzi zapomina o tym maśle uważając jak już pisałem wcześniej za bardzo złe, watro też zaznaczyć że nie wszystkie osoby tolerują [...]
[...] wolno sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]
[...] etc.. albo pororstu ja uwielbiam z sama przyprawka gyros. Poddajesz podanym wyzej obrobka i gotowe:) Jezeli zamierzasz smazyc to staraj sie dawac jak najmniej tluszcu albo poporatu njalepiej wychodzi dobry teflon,patelnia grilowa czy olej PAM. Dopuszczalne tluszce to: smalec, olej kokosowy, olej rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Pozdrawiam
faftaq-rozumiem Cie Z tym zakwaszaniem organizmu masz swieta racje. Jednak ja robie tak ze jem sporo warzyw w ciagu dnia, gdy spozywam ryz,czy kasze przed/po treningu daje warzywa rowniez miedzy posilkami, np.godzine przed spozyciem, godzine-1,5 po spozyciu. Nie jestem w stanie Ci wpoiedziec dokladnie jak to jest z tym zakwaszaniem w chwili [...]
białko chodzi mi o nie wliczanie białka roślinnego do bilansu a ty tak robisz długotrwałe smażenie na oliwie z oliwek jest szkodliwe na dłuższe polecam tłuszcze pochodzenia zwierzęcego w takiej kolejności smalec slonina, olej palmowy, kokosowy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy